Στα αριστερά της οδού Κύπρου, κάτω από το Δημαρχείο, εκτείνεται ο Δημοτικός Κήπος και απλώνεται μέχρι την οδό Ελευθερίου Βενιζέλου και Αβέρωφ.
Ο Δημοτικός Κήπος άρχισε να διαμορφώνεται το 1922 – 1924. Μέχρι τότε είχε αειθαλή δένδρα, τα οποία σώζονται από το 1913 (όταν θεωρούταν απομακρυσμένη περιοχή από το τότε κέντρο της πόλης, δηλαδή την γύρω περιοχή στην οδό Κουντουριώτου) και ήταν κατάσπαρτη από άγρια δασική βλάστηση. Έπειτα η περιοχή αποψιλώθηκε από τις δημοτικές αρχές και περιήλθε στην κατοχή του Δήμου Καβάλας.
Στο κέντρο του Δημοτικού Κήπου ήταν τοποθετημένο το “ηρώον των εν πολέμοις Πεσόντων”. Ήταν ένα μαρμάρινο λιοντάρι ύψους 3 μέτρων, το οποίο κατασκευάστηκε το 1923 στη μνήμη των Καβαλιωτών που χάθηκαν στους απελευθερωτικούς αγώνες από το 1912 – 1922. Στο λιοντάρι υπήρχε ένας ογκώδης τύμβος, που περιείχε εκτός από τα ονόματα ηρώων και περίτεχνα σμιλευμένα δάφνινα στεφάνια. Αργότερα οι Βούλγαροι, το πήραν από τη θέση του και το μετέφεραν στο Περιγιάλι, που ήταν η έδρα του στρατοπέδου τους και το είχαν ως έμβλημα τους. Μετά την απελευθέρωση, το ηρώον μεταφέρθηκε ξανά στο μέρος του και μετέπειτα στήθηκε στην πλατεία Δικαστηρίων, δηλαδή κοντά στις Καμάρες. Μετά το 1922, ο χώρος του Δημοτικού Κήπου, ήταν η μόνη ακάλυπτη έκταση, στην οποία πραγματοποιούνταν οι πολυπληθέστερες συγκεντρώσεις. Γύρω από το χώρο αυτό είχαν ανεγερθεί οι μεγαλύτερες ξένες κυρίως κτιριακές επιχειρήσεις καπνού καθώς και οικίες καπνεμπόρων. Στο χώρο του Δημοτικού Κήπου υπήρχαν 3 βρύσες νερού, οι οποίες ήταν οι μοναδικές σε όλη την περιοχή.
Στη θέση που βρίσκονταν το παλιό ηρώον, τοποθετήθηκε ένα νέο ηρώον για τη μνήμη των πεσόντων, έργο του Διονυσίου Γερολυμάτου και ένα άλλο άγαλμα, αυτό της φτερωτής Νίκης, έργο του Ιωάννη Παρμακέλη, τα οποία εγκαινιάσθηκαν τον Ιούλιο του 1970. Στο μνημείο υπάρχουν μια ανάγλυφη επιγραφή “Προμαχών μέμνησο”, οι συνθέσεις που παραστούν ένα πληγωμένο μαχητή, και τμήματα με μαραθωνομάχους, βυζαντινούς και αγωνιστές του 1821 που φέρονται να προσφέρουν δάφνες στο πληγωμένο μαχητή. Επίσης Μακεδονομάχους και πολεμιστές των μαχών του 1940 που αποτελούν συνέχεια του παλιού προς το νέο.
Όσο για το χάλκινο άγαλμα της Νίκης αυτό είναι ένα σύμβολο πανάρχαιο. Γνωστές η Νίκη της Σαμοθράκης και η Νίκη του Παιωνίου στην Αρχαία Ολυμπία. Συμβολίζει το αποτέλεσμα μιας θυσίας.
Σήμερα στα ανατολικά του Κήπου, στο κτίριο που στεγάζεται ο ΟΤΕ, υπήρχε διώροφο κτίσμα που έφερε την ονομασία “Αναγνωστήριο”, στο οποίο συστεγάζονταν και το πρώτο Σωματείο Καπνεργατών Καβάλας η “Ευδαιμονία”, που θεωρείται από τους ιστορικούς του συνδικαλιστικού κινήματος το πρώτο εργατικό Σωματείο επί Οθωμανικής περιόδου στα Βαλκάνια, καθώς και ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Aισχύλος”.
Ο Δημοτικός Κήπος εκτός από το μνημείο ηρώον είναι και χώρος αναψυχής που περιλαμβάνει ένα σιντριβάνι με γλυπτό τη μορφή φώκιας και έχει γύρω από το σιντριβάνι παγκάκια για την ξεκούραση των πολιτών μετά από μια κουραστική βόλτα στην πόλη, καθώς και ένα χώρο αναψυκτήριου με το όνομα “Κήπος”.