Περιγραφές-Πληροφορίες

Παραδοσιακά προϊόντα

Γενική περιγραφή

Μία επίσκεψη στην Καβάλα θα σας μείνει αξέχαστη, εκτός των άλλων και για τα φημισμένα της παραδοσιακά προϊόντα που μπορείτε να γευτείτε και να αγοράσετε. 

Όταν κανείς φέρνει στο μυαλό του ένα χαρακτηριστικό γλυκό της Καβάλας αυτό σε πάει από μόνο του στους γλυκούς πειρασμούς που είναι γνωστοί σε όλη την Ελλάδα, τους κουραμπιέδες της Νέας Καρβάλης. Το κρυμμένο μυστικό της γοητείας αυτών των χαριτωμένων γλυκισμάτων είναι η άριστη ποιότητα του βουτύρου, το σχήμα τους που άλλοτε θυμίζει μισοφέγγαρο ή μικρές μπαλίτσες, αλλά και η κατάλευκη όψη τους. Μην παραλείψετε λοιπόν να απολαύσετε τα πεντανόστιμα αυτά γλυκά. 

Mία ακόμη μικρή απόλαυση που πρέπει να γευτείτε είναι οι φημισμένοι σιροπιαστοί λουκουμάδες που μπορείτε να βρείτε στη Νέα Ηρακλείτσα Καβάλας αλλά και στο κέντρο της πόλης, στην περιοχή του Αγίου Νικολάου. Μικρές σιροπιαστές μπουκιές με επικάλυψη παγωτού ή σοκολάτας που σίγουρα θα γίνουν το κατάλληλο επιδόρπιό σας! 

Ένα ακόμη από τα χαρακτηριστικά προϊόντα του τόπου είναι και τα γλυκά του κουταλιού, όπως το καρυδάκι και το σύκο. Τα περισσότερα από αυτά προετοιμάζονται την εποχή του χρόνου κατά την οποία ωριμάζει κάθε φρούτο με συνταγές που έχουν τη βάση τους πολλά χρόνια πίσω. Τα γλυκά του κουταλιού γίνονται σε διάφορες οικογενειακές επιχειρήσεις που βρίσκονται στη Θάσο και στις Κρηνίδες και μπορείτε να τα αγοράσετε είτε απευθείας από εκεί είτε από διάφορα μαγαζιά τροφίμων στο κέντρο της πόλης.

Είναι αυτονόητο πως η Καβάλα, ένα από τα μεγαλύτερα αλιευτικά κέντρα της χώρας, είναι ξακουστή για τα φρέσκα ψάρια και τα θαλασσινά τα οποία έχουν την πρωτοκαθεδρία. Μην παραλείψετε λοιπόν να τα απολαύσετε στις πανέμορφες ψαροταβέρνες που θα βρείτε στα ανατολικά της πόλης, στα Σφαγεία και στο Περιγιάλι. Η κουζίνα τους συνδυάζει τις τοπικές μακεδονίτικες συνταγές με τις επιρροές που δέχτηκε από την κουζίνα των προσφύγων από τον Πόντο, τη Μικρά Ασία και την Καππαδοκία. Τα αλίπαστα, το σκουμπρί γούνα, η σαρδέλα παντρεμένη, το μυδοπίλαφο, η ρέγκα σαγανάκι, ο γαύρος τυλιχτός σε αμπελόφυλλα, είναι μόνο μερικά από τα χαρακτηριστικά πιάτα της περιοχής. 

Εκτός όμως από τα γευστικότατα ψάρια και θαλασσινά, η Καβάλα, και πιο συγκεκριμένα η Λεκάνη (χωριό που βρίσκεται 50 χλμ. περίπου βορειοανατολικά στην ορεινή περιοχή και υπάγεται διοικητικά στον δήμο Νέστου), φημίζεται για την εξαιρετική νοστιμιά της πατάτας που παράγεται εκεί από τη δεκαετία του ’30. Στη Λεκάνη, από το 1992 διοργανώνεται η «Γιορτή της Πατάτας» την πρώτη Κυριακή του Σεπτέμβρη όπου προσφέρονται παραδοσιακά φαγητά με κύριο συστατικό την πατάτα που θα έχετε τη δυνατότητα να γευτείτε. Μπορείτε να την προμηθευτείτε από μαγαζιά με προϊόντα μαναβικής στο κέντρο της πόλης. 

Η Καβάλα και συγκεκριμένα το Παλαιοχώρι Παγγαίου (το οποίο βρίσκεται στις πλαγιές του όρους Παγγαίου, 26 χλμ. δυτικά της Καβάλας και ανήκει διοικητικά στον δήμο Παγγαίου) φημίζεται για τα γευστικά του κάστανα. Κάθε χρόνο, το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Οκτώβρη διοργανώνεται εκεί η «Γιορτή του Κάστανου» με διήμερες εκδηλώσεις προσφέροντας άφθονο κάστανο και κρασί στους επισκέπτες. Μπορείτε να τα δοκιμάσετε ψητά ή βραστά αγοράζοντάς τα από πλανόδιους μικροπωλητές ή από καταστήματα με είδη τροφίμων. Μπορείτε επίσης να τα χρησιμοποιήσετε στη μαγειρική σας προσφέροντας στα φαγητά μια ιδιαίτερη γεύση.

Ένα από τα πιο φημισμένα τοπικά προϊόντα της Καβάλας είναι το κρασί της. Οι ήπιες και υγρές κλιματικές συνθήκες του τόπου ευνοούν την αμπελοκαλλιέργεια και στα σύγχρονα και οργανωμένα οινοποιεία που υπάρχουν σε διάφορα μέρη στο νομό Καβάλας παράγεται κρασί αρίστης ποιότητας και σε διάφορες ποικιλίες που αξίζει να δοκιμάσετε. Μπορείτε να αγοράσετε τοπικά κρασιά από διάφορες κάβες ποτών που θα βρείτε στο κέντρο της πόλης και από καταστήματα με προϊόντα τροφίμων. 

Θα ήταν επίσης μεγάλη παράλειψη, να βρεθείτε στην Καβάλα και να μην δοκιμάσετε το τοπικό ούζο και τσίπουρο που είναι από τα καλύτερα πανελληνίως. Οι μυστικές παραδοσιακές συνταγές των Καβαλιωτών ποτοποιών βοήθησαν ώστε να μπορέσετε να απολαύσετε το τοπικό ούζο και τσίπουρο στις διάφορες ταβέρνες της πόλης συνοδευόμενο από διάφορους μεζέδες ή αν θέλετε να το αγοράσετε από κάβες ή από καταστήματα με προϊόντα τροφίμων. 

Τέλος, ένα ακόμη φημισμένο για την εξαιρετική γεύση του τοπικό προϊόν είναι το μέλι. Ιδιαίτερα γνωστό είναι το μέλι της Θάσου η οποία από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα αποτελεί ένα δυναμικό κέντρο μελισσοκομίας. Το μέλι που παράγεται εκεί είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία, έχει εξαιρετικό άρωμα και υψηλή διατροφική αξία.


Εικόνες