Στα 12 χλμ. έξω από την πόλη της Καβάλας βρίσκεται το προσφυγικό χωριό Νέα Καρβάλη. Στις παρυφές του χωριού βρίσκεται ένας απομονωμένος λόφος, όπου επάνω του έχει κτιστεί το Λαογραφικό χωριό Ακόντισμα, το όνομα του οποίου δόθηκε από τους Ρωμαίους που κάποτε κατοίκησαν σε αυτήν την περιοχή. Ίχνη πολιτισμού υπάρχουν από τον 4ο αιώνα π.Χ., επί της εποχής του Κασσάνδρου και αυτό αποδεικνύεται από τα αργυρά και χρυσά νομίσματα που βρέθηκαν εκεί με τη μορφή του. Στη δυτική πλευρά του λόφου υπάρχει κατεστραμμένος περίβολος και αρχαία τείχη. Από ανασκαφές που έχουν γίνει από την 12η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Καβάλας έχουν βρεθεί αμφορείς από τους Θάσιους που κατοίκησαν την περιοχή. Ο πολιτισμός αυτός που πιθανότατα εκμεταλλευόταν την ξυλεία της περιοχής από τα δάση της ορεινής Λεκάνης χτίστηκε και κατοικήθηκε από τους Θάσιους και αργότερα από τους Μακεδόνες, με τον Φίλιππο Β’ να εγκαθιστά τη φρουρά του.
Από εκεί επίσης περνούσε η αρχαία Εγνατία οδός, η οποία ως συνδετικός κόμβος ένωνε τους πολιτισμούς της Δύσης με αυτούς της Ανατολής. Στα Ρωμαϊκά χρόνια, βόρεια του οικισμού, στο ύψος της αρχαίας Εγνατίας Οδού, είχε εγκατασταθεί σταθμός ο οποίος εγκαταλείφθηκε κατά την παρακμή της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Στην περιοχή υπάρχουν οι περίφημες στοές μεταλλείων. Στους νεώτερους καιρούς στο λόφο υπήρχε χωριό πού λεγόταν «Τριρπιντί Τσινάρ» ή «Τσαρπαντί» και ήταν τουρκοκρατούμενο. Στον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο βομβαρδίζεται το χωριό από τους Βούλγαρους και καταστρέφεται ολοσχερώς. Χαλάσματα του χωριού βρήκαν οι πρόσφυγες Γκελβεριώτες της Καππαδοκίας κατά την έλευση τους εδώ, μετά το 1924, τα οποία χρησιμοποίησαν για να φτιάξουν τα σπίτια τους. Το 1983 αναλαμβάνει τη διαχείριση του λόφου ο Πολιτιστικός σύλλογος ‘’Στέγη’’ της Νέας Καρβάλης. Στο λόφο έχει χτιστεί η Εκκλησία της Αναλήψεως και υπαίθριο θέατρο ίδιου αρχιτεκτονικού ρυθμού με των αρχαίων θεάτρων. Το 1996 χτίζεται ολόκληρο το λαογραφικό χωριό με επιχορήγηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με αρχιτεκτονικές προδιαγραφές του παλαιού Γκέλβερι της Καππαδοκίας και των παραδοσιακών ορεινών χωριών της Καβάλας, παντρεύοντας έτσι τις αναμνήσεις του παρελθόντος με την πραγματικότητα του παρόντος.
Στο Λαογραφικό χωριό σήμερα υπάρχει ξενώνας με 22 δωμάτια, τα 10 από τα οποία κατηγορίας superior, πετρόκτιστα από πέτρα της περιοχής, με τζάκι, υδρομασάζ, σάουνα, κεντρική θέρμανση, κλιματισμό, μίνι μπαρ, και όλες τις σύγχρονες ανέσεις. Εντός του οικισμού λειτουργεί το εστιατόριο και μπορείτε να απολαύσετε από τον παραδοσιακό ξυλόφουρνο γνήσιες παραδοσιακές γεύσεις και συνταγές φερμένες από το Γκέλβερι της Καππαδοκίας. Υπάρχει, ακόμη, εσωτερικό καφέ μπαρ αλλά και υπαίθριο με εξωτερική πισίνα. Ο ξενώνας έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας 100 ατόμων και διαθέτει αίθουσα συνεδρίων, χώρους για πολιτιστικές εκδηλώσεις, καλλιτεχνικό καφενείο, θέατρο, εκθεσιακό χώρο και χώρο βίντεο – προβολών. Το χωριό διατηρεί όλα εκείνα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τα χωριά της ελληνικής υπαίθρου (πέτρινα καλντερίμια, πλατεία, εκκλησία, πυκνόφυλλα δέντρα, πολύχρωμα λουλούδια) αλλά και της Καππαδοκίας και έχει ως στόχο να γεφυρώσει τη σημαντική παράδοση του χτες με σύγχρονα στοιχεία της Νέας Καρβάλης του σήμερα.
Στο Λαογραφικό χωριό υπάρχει το Ιστορικό Εθνολογικό Μουσείο Ελλήνων της Καππαδοκίας, το κέντρο Καππαδοκικών μελετών και Ιστορικό αρχείο, όπου μπορεί οποιοσδήποτε ερευνητής, μελετητής, ταξιδιώτης, ή γόνος της Καππαδοκίας να βρει αρκετά στοιχεία που τον ενδιαφέρουν.
Πληροφορίες προσβασιμότητας για τον ναό:
Χρησιμοποιείται ηχοσύστημα.
Υπάρχει εγκατεστημένος βρόχος επαγωγής.
Ο φωτισμός είναι επαρκής για χειλανάγνωση.
Σημείωση: Δεν επιτρέπονται σκύλοι βοηθοί/συνοδοί.
Δεν υπάρχει ενημερωτικό ή/και θρησκευτικό υλικό που να διατίθεται σε εναλλακτικές προσβάσιμες μορφές.
Υπάρχει υπαίθριος χώρος ανοιχτός για το κοινό.
Πληροφορίες προσβασιμότητας για την κύρια Είσοδο/Έξοδο:
Δηλώνεται/Σημαίνεται ως προσβάσιμο σημείο εισόδου/εξόδου.
Σημείωση: Δεν υπάρχουν κατάλληλες πινακίδες που να κατευθύνουν τους επισκέπτες σε αυτήν.
Δεν συνδέεται κατάλληλα με τις τουαλέτες οι οποίες βρίσκονται εκτός του κτιρίου.
Η επιφάνεια κίνησης είναι αντιολισθητική, αρκετά σταθερή και κατάλληλη και για χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων.
Προσοχή: Η επιφάνεια κίνησης έχει μη ανεκτές παραμορφώσεις (μεγαλύτερες από 0,5 εκ. μήκος και 2 εκ. ύψος).
Σημείωση: Η είσοδος δεν είναι σκεπαστή/προστατευμένη.
Η είσοδος είναι κατάλληλη για χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων.
Η πόρτα είναι κατάλληλη για άτομα με περιορισμένη κινητικότητα και χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων.
Πρόκειται για μη συρόμενη πόρτα με αρκετό ισόπεδο χώρο για ελιγμούς με αναπηρικό αμαξίδιο (διαμέτρου 1,5 μ. ή περισσότερο), τόσο πριν όσο και μετά την πόρτα.
Υπάρχουν ρεσεψιόν, γραφεία εξυπηρέτησης ή ταμία, τα οποία είναι προσβάσιμοι σε χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων.
Σημείωση: Στα υπάρχοντα γραφεία /χώρους εξυπηρέτησης / ταμία δεν υπάρχει ικανοποιητικός φωτισμός ή/και κατάλληλη διάταξη ώστε να υπάρχει καλή οπτική επαφή και να διευκολύνεται η χειλανάγνωση.
Υπάρχει έντυπο πληροφοριακό υλικό για τους επισκέπτες, αλλά δεν διατίθεται σε εναλλακτικές προσβάσιμες μορφές για διάφορες κατηγορίες αναγνωστών με αναπηρίες.
Το προσωπικό που έχει αναλάβει να υποδέχετε/ενημερώνει τους επισκέπτες δεν έχει εκπαιδευτεί σχετικά με τις ανάγκες και τον τρόπο εξυπηρέτησης των ατόμων με αναπηρία.
Προσοχή: Υπάρχουν επικίνδυνα σημεία/σημεία θέασης χωρίς κατάλληλα προστατευτικά κιγκλιδώματα.
Πληροφορίες προσβασιμότητας για WC:
Υπάρχουν στα δωμάτια που είναι για ΑμΕΑ αλλα δεν μπορούσαμε να μπούμε στο δωμάτιο και να μετρήσουμε.
Θέση(-εις) στάθμευσης)
Είναι μια αλάνα και κάτι ξέμπαρκες θέσεις σε όλο τον χώρο. Φτάνουν μέχρι και στα δωμάτια ΑμΕΑ και στα main facilities του χώρου και του ξενοδοχείου. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες κρατημένες θέσεις για αμάξια με ΑμΕΑ.
Πληροφορίες προσβασιμότητας για τον εξωτερικό χώρο:
Πάρκο/Κήπος
Υπάρχει προσπελάσιμη είσοδος για άτομα με αμαξίδιο (δεν μεσολαβούν σκαλιά και στενά ανοίγματα κάτω των 90cm, κλπ.).
Εντός του χώρου υπάρχουν κατάλληλοι διάδρομοι/μονοπάτια για άτομα με αναπηρικό αμαξίδιο και άτομα με κινητικά προβλήματα.
Στα στεγασμένα σημεία υπάρχει και χώρος για άτομο με αναπηρικό αμαξίδιο.
Τα παγκάκια/χώροι με τραπεζοκαθίσματα είναι προσπελάσιμα και με αναπηρικό αμαξίδιο.
Οι κάδοι/λοιπά στοιχεία είναι σε ύψος που να εξυπηρετεί και άτομα με αναπηρικό αμαξίδιο.
Επιτρέπεται η είσοδος σκύλων-οδηγών τυφλών.
Οι διάδρομοι/μονοπάτια έχουν συνήθως στο άκρο τους: παρτέρια
Πληροφορίες προσβασιμότητας για τον υπαίθριο χώρο:
Υπάρχει προσπελάσιμη είσοδος για άτομα με αμαξίδιο (δεν μεσολαβούν σκαλιά και στενά ανοίγματα κάτω των 90cm, κλπ.).
Εντός του χώρου υπάρχουν κατάλληλοι διάδρομοι/μονοπάτια για άτομα με αναπηρικό αμαξίδιο και άτομα με κινητικά προβλήματα.
Προσοχή: Μερικά δένδρα έχουν κλαδιά σε ύψος μικρότερο των 2,20μ.
Οι διάδρομοι/μονοπάτια έχουν συνήθως στο άκρο τους: παρτέρια
Πληροφορίες προσβασιμότητας για τον εξωτερικό χώρο:
«Συνδέεται» με κοντινούς χώρους/θέσεις στάθμευσης.
Δεν «συνδέεται» με κοντινά WC ΑμεΑ.
«Συνδέεται» με κοντινές στάσεις ΜΜΜ.
Δηλώνεται ότι είναι προσβάσιμο σε άτομα με αναπηρία (π.χ. υπάρχει σχετική σήμανση/δήλωση στην είσοδο).
Στο εσωτερικό της περιοχής υπάρχουν κατάλληλοι διάδρομοι/μονοπάτια έτσι ώστε ένας χρήστης αναπηρικού αμαξιδίου ή ένα άτομο με κινητικά προβλήματα να μπορεί να κινείται ελεύθερα και να έχει πρόσβαση σε όλα τα αξιοθέατα και τα χαρακτηριστικά.
Τα πεζοδρόμια ή/και οι υπερυψωμένες πλατφόρμες (εντός του χώρου) είναι προσπελάσιμα με αναπηρικό αμαξίδιο.
Σημείωση: Στους στεγασμένους χώρους δεν υπάρχουν κατάλληλες προβλέψεις για χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων.
Οι πάγκοι και οι χώροι ανάπαυσης είναι φιλικοί προς το χρήστη και για άτομα με περιορισμένη κινητικότητα.
Τα παγκάκια/καθίσματα/επιτραπέζιοι χώροι δεν είναι κατάλληλα γθα χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων.
Σημείωση: Οι χώροι που προορίζονται για χρήστες με αναπηρία δεν σημαίνονται σωστά (π.χ. με το Διεθνές Σύμβολο Πρόσβασης).
Οι κάδοι, οι βρύσες, κ.λπ. είναι σε κατάλληλα ύψη και για τους χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων (εντός ζώνης ύψους 90-120 εκ. και ποτέ πέραν των 40-135 εκ.).
Σημείωση: Οι πληροφοριακές πινακίδες δεν είναι προσβάσιμες στους χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων.
Τα μονοπάτια είναι εύκολα αναγνωρίσιμα με λευκό μπαστούνι και από επισκέπτες με περιορισμένη όραση (π.χ. μέσω κιγκλιδωμάτων, οδηγού τυφλών, κ.λπ.). Οι πινακίδες είναι επίσης σε Μπράιγ ή άλλα μέσα κατάλληλα για τυφλούς χρήστες.