POI

Ιερό Προσκύνημα Βαπτιστήριο Αγίας Λυδίας Φιλιππήσιας (Φυλακή του Αποστόλου Παύλου)

Γενική περιγραφή

Στις Κρηνίδες της Καβάλας, κοντά στην αρχαία πόλη των Φιλίππων, βρίσκεται το μοναδικό, μνημειώδες προσκύνημα της ισαποστόλου αγίας Λυδίας της Φιλιππησίας, μνημείο σύγχρονο, εμπνευσμένο από τη σημαντική παρουσία του Αποστόλου Παύλου στην περιοχή.


Ιστορικό της βαπτίσεως της Λυδίας

Το 49 μ.Χ. ο Απόστολος Παύλος ίδρυε στους Φιλίππους την πρώτη Χριστιανική Εκκλησία στην Ευρώπη, βαπτίζοντας και την πρώτη Ευρωπαία Χριστιανή, τη Λυδία και την οικογένειά της στον ποταμό Ζυγάκτη. Οι κάτοικοι των Φιλίππων ήταν οι πρώτοι Ευρωπαίοι που άκουγαν το κήρυγμα της νέας Θρησκείας.

Μια μέρα του 49 (ή 50) μ.Χ. ένα πλοίο αποβίβασε τον Απόστολο Παύλο, τον Τιμόθεο και τον συγγραφέα των Πράξεων των Αποστόλων - πιθανότατα τον Λουκά - στη Νεάπολη, τη σημερινή Καβάλα. Από τη Νεάπολη μέσω της Εγνατίας οδού έφθασαν στην πόλη των Φιλίππων, όπου και κατέλυσαν. Κοντά στη δυτική πλευρά του τείχους της πόλης, πλάι στον Ζυγάκτη ποταμό, ήταν ο τόπος όπου συγκεντρώνονταν οι Εβραίοι. Εκεί κατευθύνθηκε ο Απόστολος Παύλος ένα Σάββατο με τους συνοδούς του και απηύθυνε για πρώτη φορά το κήρυγμά του στις παριστάμενες γυναίκες. Η Λυδία από τα Θυάτειρα τον άκουσε προσεκτικά και πρώτη δέχθηκε το βάπτισμα της νέας Θρησκείας. Έπειτα παρακάλεσε τον Παύλο να δεχθεί την φιλοξενία της. Η Λυδία αποτέλεσε την πρώτη Ευρωπαία που βαπτίσθηκε Χριστιανή. Πολλές μέρες ο Απόστολος Παύλος με τους συνοδούς του περπατούσε τον δρόμο από την πύλη προς την εβραϊκή συνοικία και διακήρυττε τον Λόγο Του Θεού. Σε όλη την διαδρομή τον ακολουθούσε μια γυναίκα δούλη -κατά τον κόσμο των Φιλίππων δαιμονισμένη- από την μαντική ικανότητα της οποίας οι κύριοί της κέρδιζαν χρήματα. Αυτή η "δαιμονισμένη" δούλη δέχθηκε το κήρυγμα του Αποστόλου Παύλου και έδειξε πίστη στη νέα Θρησκεία. Διακήρυξε στην πόλη πως θεραπεύτηκε από τον δαίμονα που είχε μέσα της. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να θιγούν τα συμφέροντα των κυρίων της, οι οποίοι συνέλαβαν τον Παύλο και τον Σίλα και τους οδήγησαν στην Αγορά. Εκεί τους κακοποίησαν και κατόπιν τους έκλεισαν στη φυλακή. Για τη νύχτα της φυλάκισής τους, το δυνατό σεισμό που έγινε τα μεσάνυχτα και για το βάπτισμα του δεσμοφύλακα και της οικογένειάς του, υπάρχει λεπτομερειακή αφήγηση στις Πράξεις των Αποστόλων.


Σύγχρονη κτηριακή ανάπτυξη

Στο Ζυγάκτη ποταμό, δυτικά των Φιλίππων και στο όριο του οικισμού της Λυδίας, άρχισε το 1972 κατόπιν έμπνευσης του τότε Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ.κ. Αλεξάνδρου η ανέγερση του Ιερού Βαπτιστηρίου της Αγίας Λυδίας, που πολύ σύντομα έγινε διεθνώς γνωστό και αποτέλεσε πόλο έλξης πιστών που προσέρχονταν για προσκύνημα ή για τέλεση βάπτισης από κάθε γωνιά της γης. Ο Ναός αφιερωμένος στην Αγία Λυδία, συγκεντρώνει τους πιστούς για να τιμηθεί η Ισαπόστολος Λυδία η Φιλιππησία στις 20 Μαΐου κάθε χρόνο, τελώντας βαπτίσεις ενηλίκων στο υπαίθριο Βαπτιστήριο του Ζυγάκτη ποταμού.

Η ισόρροπη κτηριακή ανάπτυξη του συγκροτήματος του Βαπτιστηρίου της Αγίας Λυδίας και η προβολή στην Ευρωπαϊκή και παγκόσμια κοινότητα της πνευματικής ακτινοβολίας και του σημαντικού ιστορικού ρόλου των Φιλίππων επέβαλε και οδήγησε στα μέσα του 2011 στην ανέγερση στον ευρύτερο χώρο του Ιερού Βαπτιστηρίου ενός ακόμη οικοδομήματος κατάλληλου για τη δημιουργία ενός πνευματικού και επιστημονικού κέντρου, με κτηριολογική οργάνωση ικανή να πραγματοποιεί διεθνή συνέδρια. Το κτήριο αυτό ονομάστηκε «Συνεδριακό Κέντρο Απόστολος Παύλος» και εγκαινιάστηκε στις 20 Μαΐου 2011 από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.]


Η φυλακή του Αποστόλου Παύλου

Σύμφωνα με την διήγηση των Πράξεων των Αποστόλων, ο Απόστολος Παύλος φυλακίστηκε στους Φιλίππους όταν θεράπευσε την παιδίσκη που είχε μαντικό πνεύμα. Σήμερα πάνω από την αγορά των Φιλίππων υπάρχει το πρόπυλο της μεγάλης Παλαιοχριστιανικής Εκκλησιάς. Ένας στενός διάδρομος οδηγεί στην κρύπτη της Εκκλησίας σε ένα μικρό σκοτεινό κτίριο με δυο χώρους που τον σκεπάζουν καμάρες. Αυτό το κτίσμα πιστεύεται πως ήταν η φυλακή του Αποστόλου Παύλου.

Περιγραφή προσβασιμότητας

Όνομα: Ιερό Προσκύνημα Βαπτιστήριο Αγίας Λυδίας Φιλιππήσιας (Φυλακή του Αποστόλου Παύλου)

Όλοι οι χώροι και τα στοιχεία που σχετίζονται με την εκτέλεση των θρησκευτικών πράξεων (εικονίσματα, έπιπλα με κεριά, χώροι προσευχής κ.λπ.) βρίσκονται πάντα στο πεδίο όρασης και στη ζώνη προσέγγισης των χρηστών αναπηρικών αμαξιδίων.

Υπάρχει χώρος για αναπηρικά αμαξίδια που βρίσκονται εντός του εκκλησιάσματος.

Το ιερό δεν είναι προσβάσιμο σε χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων.

Εκτιμάται ότι σχεδόν όλοι θα μπορούν να προσπελάσουν την περιοχή ή τις περιοχές όπου πραγματοποιούνται διάφορες υπηρεσίες και τελετές (π.χ. στα γραφεία, αίθουσες διαφόρων θρησκευτικών τελετών, όπου λαμβάνεται η θεία κοινωνία. κ.λπ.).

Δεν είναι δυνατόν για όλους να φτάσουν, να εισέλθουν και να καθίσουν στον θάλαμο εξομολόγησης.

Χρησιμοποιείται ηχοσύστημα.

Υπάρχει εγκατεστημένος βρόχος επαγωγής.

Ο φωτισμός είναι επαρκής για χειλανάγνωση.

Επιτρέπονται οι σκύλοι βοηθοί/συνοδοί και ιερείς γνωρίζουν ότι δεν πρέπει να αλληλεπιδρούν με τον σκύλο ενώ εργάζεται.

Υπάρχει ενημερωτικό ή/και θρησκευτικό υλικό το οποίο διατίθενται σε επιπλέον προσβάσιμες μορφές (π.χ. ακουστική μορφή, σε μορφή για αμβλύωπες, σε γραφή Μπράιγ, κ.λπ.).

Υπάρχει υπαίθριος χώρος ανοιχτός για το κοινό.


Προσβάσιμη τουαλέτα 

Η προσβάσιμη τουαλέτα είναι ουδέτερη ως προς το φύλο 

Η τουαλέτα είναι προσβάσιμη από χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων 

Δεν υπάρχει χρέωση χρήσης 

Οι εγκαταστάσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο κατά τις συγκεκριμένες ώρες της ημέρας / εποχής του έτους 

Υπάρχει κατάλληλη σήμανση σήμανσης (από την είσοδο) και για την καθοδήγηση των χρηστών στην προσβάσιμη τουαλέτα (τουαλέτα/τουαλέτα), χρησιμοποιώντας το Διεθνές Σύμβολο Πρόσβασης 

Δεν υπάρχει σήμανση στο Μπράιγ (από την είσοδο), σε κατάλληλο ύψος 

Οι πόρτες έχουν πάντα επαρκή χρωματική αντίθεση 

Η πόρτα είναι προσβάσιμη σε χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων(με πλάτος τουλάχιστον 80-90 cm, με άνοιγμα προς τα έξω, χωρίς σκαλοπάτια και η πόρτα δεν απαιτεί σημαντική δύναμη για να ανοίξει) 

Η πόρτα είναι προσβάσιμη σε χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων(με πλάτος τουλάχιστον 80-90 cm, με άνοιγμα προς τα έξω, χωρίς σκαλοπάτια και η πόρτα δεν απαιτεί σημαντική δύναμη για να ανοίξει) 

Η κλειδαριά της πόρτας είναι φιλική προς το χρήστη και σε κατάλληλο ύψος (90-120 cm από το έδαφος)

Η κλειδαριά της πόρτας είναι φιλική προς το χρήστη και σε κατάλληλο ύψος (90-120 cm από το έδαφος) 

Υπάρχουν κατάλληλες χειρολισθήρες (Υπάρχει στη μία πλευρά του καθίσματος τουαλέτας - η πλευρά μεταφοράς - πτυσσόμενο κιγκλίδωμα και ελάχιστος ελεύθερος χώρος πλάτους 90cm για τον χρήστη αναπηρικής πολυθρόνας και από την άλλη πλευρά σταθερό κιγκλίδωμα) 

Υπάρχουν κατάλληλες χειρολισθήρες (Υπάρχει στη μία πλευρά του καθίσματος τουαλέτας - η πλευρά μεταφοράς - πτυσσόμενο κιγκλίδωμα και ελάχιστος ελεύθερος χώρος πλάτους 90cm για τον χρήστη αναπηρικής πολυθρόνας και από την άλλη πλευρά σταθερό κιγκλίδωμα) 

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει λεκάνη δίπλα στην τουαλέτα, το μέγεθος της τουαλέτας δεν είναι τουλάχιστον 1,50 x 1,50 m 

Σε περίπτωση που υπάρχει λεκάνη δίπλα στο σετ τουαλέτας, το μέγεθος της τουαλέτας δεν είναι τουλάχιστον 2,00 x 2,25m  (W x L) με ελεύθερο χώρο τουλάχιστον 150 cm θήκης διαμέτρου υπάρχει λεκάνη δίπλα στο σετ τουαλέτας, το μέγεθος της τουαλέτας είναι τουλάχιστον 2,00 x 2,25m  (W x L) με ελεύθερο χώρο διαμέτρου τουλάχιστον 150 cm 

Όλες οι λεκάνες είναι επιτοίχιες, με ελάχιστο ελεύθερο ύψος 70 cm από κάτω 

Σε περίπτωση που υπάρχει διανομέας σαπουνιού, είναι πράγματι προσβάσιμο από χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων (κατά προτίμηση σε ύψος μεταξύ 0,75 και 1,20 m από το έδαφος και ποτέ μεγαλύτερο από 1,35 m) 

Σε περίπτωση που υπάρχει διανομέας σαπουνιού, είναι πράγματι προσβάσιμο από χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων (κατά προτίμηση σε ύψος μεταξύ 0,75 και 1,20 m από το έδαφος και ποτέ μεγαλύτερο από 1,35 m)

Σε περίπτωση που υπάρχει καθρέφτης, μπορεί πράγματι να χρησιμοποιείται σε χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων (Θα πρέπει να έχει κλίση ή/και να ξεκινά τουλάχιστον από ύψος 85 cm) 

Σε περίπτωση που υπάρχει καθρέφτης, μπορεί πράγματι να χρησιμοποιείται σε χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων (Θα πρέπει να έχει κλίση ή/και να ξεκινά τουλάχιστον από ύψος 85 cm) 

Δεν υπάρχει σύστημα συναγερμού/έκτακτης ανάγκης που να μπορεί εύκολα να χρησιμοποιηθεί (Θα πρέπει να περιέχει ένα καλώδιο τοποθετημένο γύρω από το δωμάτιο, παράλληλο με το πάτωμα σε ύψος 10-15cm) 

Δεν υπάρχει διαθέσιμο ντους ή/και αποδυτήρια 

Δεν υπάρχει προσβάσιμος χώρος φροντίδας/πάνας για μωρά 

Δεν χρησιμοποιείται για άλλους σκοπούς (π.χ. για την αποθήκευση εξοπλισμού καθαρισμού)

Η πόρτα ανοίγει προς τα έξω και αριστερά. 

Σωστός νηπτήρας και λαβή βρύσης. 50 εκατ απόσταση τοίχος-νηπτηρας. 72 εκατ. Απόσταση νηπτηρας πάτωμα. 50 εκατ. 

Απόσταση χειρολαβή-τουαλέτα(αριστερά). 53 εκατ απόσταση χειρολαβή-πάτωμα. 

Όχι σκάλες ελεύθερη είσοδος. 

Είδος πατώματος πλακάκια.


Θέση(-σεις) στάθμευσης

Υπάρχει χώρος στάθμευσης αλλά είναι αλάνα. Δεν έχει συγκεκριμένες θέσεις για ΑμέΑ, ούτε για άλλα αυτοκίνητα. Είναι αρκετά μεγάλος χώρος.


Υπαίθριος χώρος

Υπάρχει προσπελάσιμη είσοδος για άτομο με αμαξίδιο.

Προβλέπονται διάδρομοι/μονοπάτια από σταθερό υλικό πλάτους τουλάχιστον 90-120cm για να μπορεί να κινηθεί άτομο σε αναπηρικό αμαξίδιο ή άτομο με κινητικά προβλήματα.

Οι διάδρομοι/μονοπάτια είναι χωρίς εμπόδια και ανισοσταθμίες. 

Σε τυχόν υπόστεγα, υπάρχει χώρος να σταθεί άτομο με αναπηρικό αμαξίδιο.

Τυχόν παγκάκια και χώροι με τραπεζοκαθίσματα είναι προσπελάσιμο για άτομο με αναπηρικό αμαξίδιο. 

Τυχόν κάδοι και άλλο στοιχεία είναι σε ύψος που να εξυπηρετεί άτομο σε αμαξίδιο.

Επιτρέπεται η είσοδος σκύλων-οδηγών τυφλών.

Τυχόν δένδρα δεν έχουν προεξέχοντα κλαδιά σε ύψος μικρότερο των 2,20m.

Οι διάδρομοι / μονοπάτια, έχουν συνήθως στο άκρο παρτέριαΕπικοινωνία

Εικόνες