Το Δημοτικό Ωδείο Καβάλας είναι το κτίσμα με τα πιο καθαρά νεοκλασικά στοιχεία (αετώματα, ψευδοκίονες, πλαίσια παραθύρων, ρομβοειδή γεωμετρικά σχήματα κάτω από αυτά, κ.λπ.). Χτίστηκε πριν από τα 1884, ως κατοικία πλούσιου καπνεμπόρου. Τη σημερινή του μορφή την πήρε μετά το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, οπότε και έγιναν μετατροπές για να στεγαστεί Τράπεζα. Σήμερα λειτουργεί ως το Δημοτικό Ωδείο της Καβάλας και στεγάζει τις σχολές: Ακορντεόν, Αρμονίου, Βιολιού, Βυζαντινής Μουσικής, Κλαρινέτου, Κρουστών, Κιθάρας, Μονωδίας, Προπαιδείας, Πιάνου, Τρομπέτας, Τσέλου, Φλάουτου, Φλογέρας και Ανωτέρων Θεωρητικών.
Το Δημοτικό Ωδείο Καβάλας (Δ.Ω.Κ.) είναι ένα από τα πιο ιστορικά και δραστήρια ωδεία της ελληνικής περιφέρειας και ένας από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς φορείς της Καβάλας. Πρωταρχική αποστολή του Δ.Ω.Κ. είναι η υποδειγματική μουσική διαπαιδαγώγηση μαζί με τη γενικότερη αισθητική-καλλιτεχνική αγωγή και επιμόρφωση των μαθητών του στις Σχολές Ενόργανης, Φωνητικής και Θεωρητικής κατεύθυνσης μέσω κρατικώς αναγνωρισμένων τίτλων σπουδών. Ταυτόχρονα, το Ωδείο συμβάλλει διαρκώς στην ανύψωση του επιπέδου της πολιτιστικής ζωής στην Καβάλα και την ευρύτερη περιοχή. Δεν είναι τυχαίο ότι σπουδαίοι Έλληνες μουσικοί αναδεικνύονται τακτικά από τη μουσική κυψέλη του Ωδείου, πρώην μαθητές του οι οποίοι διαγράφουν επιτυχημένη πορεία στην πατρίδα μας και στο εξωτερικό.
Επίσης κάθε χρόνο διοργανώνει το Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ «Γ.Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ» καθώς και Διεθνή Μουσικά Σεμινάρια.
Δίπλα από το σημερινό ωδείο βρίσκεται το κτίριο του παλιού ωδείου της Καβάλας. Μοναδικό δείγμα αρχιτεκτονικής του γαλλικού ροκοκό στην Καβάλα. Όλες οι εξωτερικές επιφάνειες είναι κατάφορτες από διακοσμητικά γλυπτά στοιχεία. Το κτίσμα χτίστηκε την ίδια περίοδο με το σημερινό ωδείο, σήμερα όμως είναι εντελώς εγκαταλελειμμένο.
Ώρες Λειτουργίας: 09.30-21.30