Στην Παλιά Πόλη ή αλλιώς στη συνοικία της Παναγίας ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει κτίρια, πλακόστρωτα και μνημεία, που θαρρείς πως έχουν ξεφύγει από κάποιο παλιό σκονισμένο βιβλίο. Ξεκινώντας λοιπόν την περιήγηση της οδού Θεοδώρου Πουλίδου στα δεξιά συναντά κανείς το 5ο Γυμνάσιο σήμερα (το άλλοτε Οικονομικό Γυμνάσιο).
Συνεχίζοντας και φθάνοντας στον κεντρικό δρόμο της Παλιάς Πόλης, συναντάμε το Ιμαρέτ, ένα υπέροχο ισλαμικό κομψοτέχνημα που χτίστηκε το 1817 από το Μεχμέτ Αλή και χρησιμοποιήθηκε ως ιεροδιδασκαλείο και πτωχοκομείο. Σήμερα είναι ένα πολυτελέστατο ξενοδοχείο σε εξέχουσα θέση που θα ζήλευαν πολλές Ευρωπαϊκές χώρες. Επιπλέον σε όλο το μήκος της οδού υπάρχουν γραφικά ταβερνάκια και καφέ τα οποία μπορούν να συνεισφέρουν σε ένα ευχάριστο περιηγητικό διάλειμμα.
Προχωρώντας κανείς προς την «μύτη» της Χερσονήσου της Παναγίας, στα αριστερά μπορεί να διακρίνει το σπίτι του Μεχμέτ Αλή, ιδρυτή της τελευταίας Αιγυπτιακής Δυναστείας. Το σπίτι του σώζεται έως και σήμερα σε πολύ καλή κατάσταση, λειτουργούσε ως μουσείο και μπαρ – εστιατόριο, σήμερα όμως δεν έχει καμία χρήση, είτε εμπορική είτε μουσειακή, με αποτέλεσμα να μην είναι ανοιχτό στο κοινό. Ακριβώς μπροστά από την αυλή του σπιτιού του Μεχμέτ Αλή βρίσκεται το μπρούτζινο άγαλμα του (καβαλάρης), ως ενθύμιο ενός από τους λάτρεις και ευεργέτες της πόλης.
Λίγο μετά την πλατεία βρίσκεται ένας από τους πιο όμορφους ναούς της πόλης με την πιο μαγευτική θέα, ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Στο σημείο που είναι χτισμένη η εκκλησία, βρισκόταν ένα γυναικείο μοναστήρι από το οποίο σώζεται μόνο το καμπαναριό. Για την εικόνα της Παναγίας μάλιστα λέγεται πως είναι θαυματουργή και συγκεντρώνει κάθε χρόνο χιλιάδες τάματα. Κάποιος αλλόθρησκος πολλά χρόνια πριν είχε μπει στην εκκλησία και προσπάθησε να την κλέψει. Στα χέρια του η εικόνα έγινε ζυμάρι, αυτός φοβήθηκε και την πέταξε κάτω. Στα χέρια της γυναίκας που την βρήκε, έγινε ξανά εικόνα από φλοιό ξύλου και μέχρι και σήμερα υπάρχουν άσπρα σημάδια τριγύρω. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι είναι ασπρίλες από το ζυμάρι.
Στο τέλος της Χερσονήσου της Παλιάς Πόλης, ξεπροβάλει ο Φάρος. Τοποθετημένος σε ένα μαγευτικό σημείο, είναι από τις πιο αγαπημένες γωνίες της πόλης, ιδανική για φωτογραφίες και ρομαντικές βόλτες. Ακριβώς κάτω από τον Φάρο, στα «βραχάκια» της Παναγίας, βρίσκεται ένας χώρος ιδανικός για ριψοκίνδυνους κολυμβητές και δεινούς ψαράδες. Στην παραλιακή πλευρά της παραλίας σχηματίζονται πολλοί μικροί κολπίσκοι με υπέροχα καθαρά νερά, οι οποίοι προσφέρονται για κολύμπι.
Συνεχίζοντας την περιήγηση στα ιστορικά δρομάκια της παλιάς πόλης συναντάμε το τζαμί του Χαλίλ Μπέη, το οποίο υπήρξε τέμενος και είναι ένα κτίριο με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Το τέμενος είναι κτισμένο επάνω στα θεμέλια παλαιοχριστιανικής βασιλικής.
Στην κορυφή της παλιάς πόλης δεσπόζει το φρούριο της Καβάλας, το οποίο αποτελεί το πιο σημαντικό ιστορικό μνημείο και αξιοθέατο. Σωζόμενα τείχη της ακρόπολης υπάρχουν ακόμη σε πολλά μέρη της Παλιάς Πόλης και μπορεί να τα συναντήσει κανείς ενώ περιηγείται.
Τέλος κατηφορίζοντας από την οδό Λάμπρου Κατσώνη στην πίσω πλευρά της Παλιάς Πόλης, διακρίνει κανείς το παλιό ναυπηγείο που παραμένει ίδιο όλα αυτά τα χρόνια. Και η διαδρομή «τερματίζει» στις Καμάρες – παλιό υδραγωγείο της Καβάλας.
Μπορείτε να περιηγηθείτε στην Παλιά Πόλη με αυτοκίνητο, με τα πόδια αλλά και με το τρενάκι του Δήμου Καβάλας που είναι ένα μεταφορικό μέσο το οποίο εξυπηρετεί τους κατοίκους της Παναγίας αλλά και τους τουρίστες. Το τρενάκι έχει ως αφετηρία την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, έναντι της Πλατείας Ελευθερίας.
Δείτε τον χάρτη της διαδρομής: https://cutt.ly/sbASFi1